Τα τελευταία χρόνια στον κόσμο γίνεται πολύς λόγος για το πώς η φωτογραφία γάμου μπορεί να λειτουργεί ως storytelling ή υπό πιο ελληνικούς όρους, αφήγηση: Ένα είδος ιστορίας μέσα από εικόνες με στόχο την περιγραφή του μυστηρίου, των στιγμών πριν και μετά την τελετή αλλά προπάντων των συναισθημάτων που κυριαρχούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σημαντικής αυτής ημέρας.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και για τον έντονα συναισθηματικό χαρακτήρα της, η αφήγηση είναι η ιδανική τεχνική για να παρακολουθήσουμε και να αποτυπώσουμε με μοναδικό τρόπο έναν γάμο, την ημέρα-ορόσημο για κάθε παντρεμένο ζευγάρι.

Αφήγηση ιστοριών και οπτική αφήγηση

Στην περίπτωση της φωτογραφίας γάμου μιλάμε συγκεκριμένα για «οπτική αφήγηση» η οποία σε αντίθεση με το κλασικό storytelling, βασίζεται σε εικόνες και όχι σε λέξεις.

Εννοείται ότι η οπτική αφήγηση ενός γάμου είναι γέννημα του φωτορεπορτάζ. Μάλιστα, ακόμη και το ρεπορτάζ γάμου έχει στόχο να διηγηθεί εκείνη τη μέρα μέσα από εικόνες. Η λεπτή διαφορά είναι ότι στην οπτική αφήγηση υπάρχει μια πολύ πιο δυνατή σύνδεση μεταξύ των γεγονότων και της φωτογραφίας.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια πιο προσεκτική ματιά σε τι συνίσταται η οπτική αφήγηση, δηλαδή η αφήγηση του γάμου μέσα από τις εικόνες που αποτυπώνονται με τα φωτογραφικά πλάνα.

Storytelling: Το must της σύγχρονης φωτογραφίας γάμου

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας παραδοσιακής φωτογράφισης γάμου και εκείνης που βασίζεται στην αφήγηση; Προφανώς καμία αφού πρόκειται για αποτύπωση εικόνων∙ στην πραγματικότητα όμως είναι δύο εντελώς διαφορετικές υπηρεσίες.

Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή στην κλασική φωτογράφιση, ο φωτογράφος συλλέγει τα πλάνα και τα ερμηνεύει στην ατομικότητά τους, ενώ στην περίπτωση του storytelling τα συνδέει με μια συγκεκριμένη ιστορία και με μια συνολική αφήγηση.

Ο οπτικός αφηγητής-φωτογράφος γάμου δημιουργεί λοιπόν έναν σύνδεσμο μεταξύ κάθε φωτογραφικής λήψης, χρονολογικά με βάση τη δυναμική της στιγμής και τα συναισθήματα που εκδηλώνονται σε τέτοιες σημαντικές εκδηλώσεις.

Διηγηθείτε την ιστορία του γάμου σας με εικόνες

Το storytelling -που στα αγγλικά εκφράζει δύο λέξεις (ιστορία και αφήγηση)- μετατρέπει το φωτογραφικό ρεπορτάζ γάμου σε κάτι το ιδιαίτερο στο οποίο ο καλλιτέχνης αποτυπώνει εικόνες με βάση το συναίσθημα της συγκεκριμένης στιγμής, όπως ένας ζωγράφος αποδίδει μια χρωματική πρόταση στον καμβά ακολουθώντας την έμπνευσή του – και κυρίως τα συναισθήματά του.

Με την αφήγηση, κάθε φωτογραφία γάμου και κάθε φωτογράφιση του μυστηρίου και των στιγμών πριν και μετά, μπορούν να διανθιστούν με μια συγκεκριμένη φράση, ένα απόσπασμα ή ένα χειρόγραφο μήνυμα της νύφης και του γαμπρού, που αντιπροσωπεύει τη στιγμή. Ακριβώς γι’ αυτή τη δυνατότητα, η υπηρεσία γάμου σε στιλ αφήγησης είναι κάτι ξεχωριστό, προσωπικό ή καλύτερα εξατομικευμένο!

Για να επιτύχετε μια φωτογράφιση γάμου σε στιλ αφήγησης, είναι απαραίτητο ο φωτογράφος να έχει πλήρη ενσυναίσθηση μαζί σας. Είναι λοιπόν απαραίτητο να γνωριστείτε, να συζητήσετε, να ανταλλάξετε ιδέες  και να εκφράσετε στον φωτογράφο σας τις επιθυμίες και τις προσδοκίες σας ώστε ο οπτικός storyteller σας να γίνει εξαρχής μέρος της ιστορίας σας.

Μόνο έτσι ο φωτογράφος σας θα μπορέσει να αποκτήσει ένα αποτέλεσμα που θα ενθουσιάσει τόσο εσάς όσο και όποιον αργότερα θαυμάζει τις φωτογραφίες, επιτρέποντάς σε όλους να βυθιστούν στην ιστορία, όπως ακριβώς θα ήταν αν διάβαζαν ένα συναρπαστικό βιβλίο.

Αυτό φυσικά δεν μπορεί να συμβεί σε καμία περίπτωση όταν το ζευγάρι απευθύνεται σε ένα φωτογραφικό στούντιο που θα στείλει την ημέρα του γάμου τον πρώτο διαθέσιμο φωτογράφο, χωρίς να έχει προηγηθεί ούτε ένα λεπτό επικοινωνίας πριν από την έναρξη λήψης. Αυτή η περίπτωση σημαίνει μόνο ότι το ζευγάρι έχει εγκαταλείψει το υπέροχο storytelling με αντάλλαγμα μερικές φωτογραφίες σε καλύτερη τιμή που έχουν αναπαραχθεί χιλιάδες φορές: η είσοδος της νύφης, τα στέφανα και η ανταλλαγή των δαχτυλιδιών, το κόψιμο της τούρτας, οι ασπασμοί με όλους τους συγγενείς… Αλήθεια, αυτές θα θέλατε να είναι μόνο οι αναμνήσεις από τον γάμο σας;

Όμορφες φωτογραφίες από την τελετή μέχρι τη δεξίωση

Το καλύτερο που προσφέρει η φωτογραφία γάμου σε στιλ αφήγησης είναι ότι συνοδεύει τη νύφη και τον γαμπρό αλλά και τους καλεσμένους καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σκεφτείτε πόσο όμορφη είναι η οπτική καταγραφή με εικόνες όπως όταν η νύφη ετοιμάζεται για τη μεγάλη στιγμή στο πατρικό της, μαζί με τα άλλα μέλη της οικογένειας που γίνονται μέρος της ιστορίας με τα ιδιαίτερα συναισθήματά τους: το καμάρι του πατέρα μπροστά στην έτοιμη νύφη, το τρυφερό χάδι της μητέρας, αστεία επεισόδια που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του μακιγιάζ, και -γιατί όχι;- ακόμα και αυτή η ένταση που προηγείται της στιγμής που οι δύο ερωτευμένοι μετατρέπονται επίσημα σε συζύγους.

Τα συναισθήματα είναι ανεξάντλητα. Και οι φωτογράφοι που αγαπούν να εξιστορούν γάμους μέσα από τις εικόνες ζουν και εκείνοι αυτές τις στιγμές, πολλές φορές με πολλή συγκίνηση η οποία τους οδηγεί σε ακόμη καλύτερο φωτογραφικό αποτέλεσμα.

Έπειτα, το storytelling δεν είναι μόνο η άμεση καταγραφή του γεγονότος που επικεντρώνεται στους συζύγους, αλλά και η αποτύπωση λεπτομερειών που αποτελούν μέρος της ιστορίας τους. Έτσι, τα φωτογραφικά πλάνα θα αναδείξουν τα χρωματικά παιχνίδια του φωτός τόσο στα διάφορα πρόσωπα όσο και στα αντικείμενα που αγαπούν ή που σε κάθε περίπτωση έχουν συμβολική σημασία. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό αποτέλεσμα είναι πάντα υποβλητικό και συναρπαστικό.

Αυθόρμητες και συγκινητικές φωτογραφίες

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί το κλασικό άλμπουμ φωτογραφιών από την υπηρεσία φωτογραφικής αφήγησης  γάμου είναι η επιλογή εικόνων και στιγμών που πρέπει να απαθανατιστούν.

Στην πρώτη περίπτωση, η επιλογή σχετίζεται σχεδόν πάντα με συγκεκριμένες φάσεις και στιγμές του γεγονότος, όπως αυτές που το ζευγάρι βρίσκεται μπροστά από τον ιερέα ή τον δήμαρχο, η κοπή της τούρτας κ.λπ. Στη δεύτερη περίπτωση, αυτή της αφήγησης, ο φωτογράφος μπορεί να απαθανατίσει εκείνες τις ξέγνοιαστες και αυθόρμητες στιγμές που περιλαμβάνουν επίσης φίλους, γονείς και παιδιά, τον ιερέα με τους συζύγους, τους κουμπάρους να χορεύουν και πολλά άλλα στιγμιότυπα που σίγουρα οι σύζυγοι θα λατρέψουν ξεφυλλίζοντας το γαμήλιο φωτογραφικό τους λεύκωμα.

Το storytelling ακολουθεί μια συναρπαστική σειρά από στιγμιότυπα που σε καμία περίπτωση δεν είναι μια απλή συλλογή από πόζες και χαρακτηριστικές στιγμές: σε κάθε φωτογραφία μπορείς να αντιληφθείς το συναίσθημα της στιγμής, ένα carpe diem που απαθανατίζεται χάρη στη λήψη.

Ο φωτογράφος-storyteller έρχεται σε επαφή με τους καλεσμένους και βρίσκεται ανάμεσά τους στην εκκλησία ή το δημαρχείο, συμμετέχει στις κουβέντες, στα παιχνίδια και στα αστεία, συμπεριλαμβανομένης της ρίψης της ανθοδέσμης.

Τι είναι τελικά το φωτογραφικό storytelling; Μια υπηρεσία φωτογράφισης γάμου που αναλαμβάνει να πει μια ιστορία μέσα από εικόνες, αλλά και με φράσεις, αποφθέγματα και ποίηση. Είναι κάτι μαγικό και ιδιαίτερο, που αντιπροσωπεύει μια μέρα γεμάτη συναισθήματα, γέλια και δάκρυα χαράς. Μια υπηρεσία που ωστόσο μόνο ένας επαγγελματίας φωτογράφος με πολλή αγάπη για τη δουλειά του, τεχνικές γνώσεις, μεγάλη εμπειρία αλλά και συναίσθημα μπορεί να εκπληρώσει με απόλυτη επιτυχία.